duminică, 4 mai 2008

SAUDADE

Saudade. Dor, in portugheza.
Mi-e dor sa fiu copil si sa vad cu ochi de copil lumea care, acum, mi se pare altfel. Mi-e dor de ziua de ieri, cand imi tineam iubitul in brate si da, mi-e dor si de clipa de acum 5 minute, cand abia am venit amandoi din oras.
Mi-e dor de mama (si am stat cu ea de dimineata la o cafea!)...
Mi-e dor si imi va fi dor constant de orice clipa, moment, lucru si om in care pun suflet. Mai putin dor mi-e de serviciu, si nu pentru ca nu mi-as iubi munca, ci pentru ca nu imi iubesc toti colegii (e imposibil!).
Nu ma intreb de ce simt acest dor constant, face parte din mine. Ma ajuta sa nu distorsionez puterea timpului meu. Ma ajuta sa vreau provocari. Ma ajuta sa vreau sa trec peste obstacole.
Pe de alta parte, nu mi-e dor sa fiu copil, pot face lucruri pe care nu le faceam atunci. Ce e si mai ciudat, am invatat sa nu mai astept persoana ideala sau situatia ideala pentru a ma simti, pur si simplu, mai bine. Nu mi-e dor sa fiu altfel decat sunt, chiar deloc!
Dar mi-e dor sa simt vantul in fata vara, la mare, si nisipul sub talpi. Vara asta nu cred ca ajung la mare, am alte planuri. Mi-e dor sa simt miros de brazi la munte, poate pe acolo ajung!
A-ti fi dor, a-ti reaminti cu ochii gandului si sufletului inseamna sa-ti dai intalnire cu tine pe alte timpuri. Uneori, aceasta calatorie in trecut poate fi dureroasa, alteori, atat de luminoasa!
Dorul de lume si de viata ma pocneste in fiecare zi, cand ma trezesc, mai ales, dupa ce ma dezmeticesc bine. Realizez ca, oricat m-as stradui, intr-un fel sau altul tot pierd timp cu ceva si mi se face dor de altceva. Important e ca ma trasnform si imi adun viata de zi cu zi preluand cate putin din fiecare.
Mi-e dor sa zic sau sa simt, pur si simplu senzatia de "chiar asa, nu era decat un basm...! dar ce basm!". Ok, veti zice, realitatea este dura, lumea la fel, experientele si scoala vietii sunt si mai si. O stiu si eu, si inca bine, pe pielea mea.
Sunt o norocoasa si ma trag des de urechi in gandul meu, cand uit sa ii apreciez pe cei dragi. Dar stiti ceva? Nu mi-e dor sa aud mai bine. Am suplinit aspectul acesta cu altele... simt de o mie de ori mai bine, am un al 6-lea simt... nici nu stiti ce senzatie poate fi! Sa auzi (desi nu perfect) si sa si simti cu toti porii, prin maini, prin talpi, cu tot corpul, sunetul, simtirea, momentul!
Aaaaa... sa nu uit: mi-e dor sa trag un sut in fund emotiilor negative! (Si inca cum!!!)
Tie de cine iti este dor? Lasa-ma sa stiu. Sa cunosc.
Cui ai vrea sa-i spui "Stii ce inseamna SAUDADE?"

20 de comentarii:

Anonim spunea...

Am răspuns, ţi-l dau imediat. Până mă întorc ascultă o melodie superbă aici:
http://marygrey.weblog.ro

Jamilla spunea...

@Isabelle, nu reusesc sa ascult melodia, nu ma lasa sa vizualizez, nu stiu de ce...spune-mi cine canta si o caut in youtube. Ps: iti recomand si eu tie, ca si Elisei , "Senza una donna"-Zucchero, "My first, my last, my everything"-Barry White

Anonim spunea...

Scrii frumos. Iar mi s-a trezit dorul de ai mei, de miserupismul din Vama Veche, de nisipul de pe ulitele unui sat din Delta si de brazii Apusenilor, inganati de susurul unei vai repezi. Si, da, mi-ai trezit dorul de a da un sut emotiilor negative. Merci;)

Jamilla spunea...

@Horia, scriu cum simt. De cele mai multe ori, nici nu apuc sa gandesc ce scriu ;-) de abia, dupa ce recitesc ;-)))

Anonim spunea...

Jamilla, nu ştiu.
Este blogul Marygrey. A fost în vizită pe la mine, apoi am fost în vizită la ea. Acolo aştepta melodia...
Dacă ajungi pe la mine, vezi în blogroll MaryGrey. Apeşi şi gata. Descoperă tu.
Am făcut şi un ping (trackbacks sau cum se mai numeşte) de la mine la tine, cu "Dorul meu". O fi pe aici, pe undeva...

Jamilla spunea...

Isabelle, sa0mi fie cu iertare, inca ma invat cu setarile...habatr nu am ce e aia ping/trackbacks...nu is proasta, pur si simplu, inca nu ma am cu terminologia d eblogger...abia reusii sa deslusesc unele setari azi ;-)

Anonim spunea...

Lasă că descoperi încet-încet. Trebuia să mă vezi pe mine acum 2 luni, când am primit blogul cadou. Mă uitam la el ca la maşini străine. Acum mă uit ca la Dacia. Vezi, nici nu-i spun Logan... :D

Jamilla spunea...

@Isabelle: Ahahahha, esti tare! ;-)

Anonim spunea...

s`ar putea sa ma insel, nu cumva tu (sau poza ta) a fost subiectul unui articol in Bolero (sau Joy)?

Anonim spunea...

Jamilla,draga mea,traieste clipa...lasa dorurile la mine(eu mai am doar 2 doruri),ca pana si eu traiesc in prezent si ma bucur de ce este si nu ma cufund in amintiri pentruca nu mi-ar conveni prezentul,ci pentruca simt ca asa trebuie.Peste zeci de ani o sa-ti fie dor de cum este acum si tot asa...va trece viata din dor in dor....
Ti-am mai spus ca esti o persoana puternica,pe langa faptul ca esti frumoasa,talentata si desteapta deci ai toate datele sa traiesti in prezent.Te pup.

Anonim spunea...

http://www.cesaria-evora.com

Jamilla spunea...

@ThcGirl77, eu sunt, si era vorba de revista Glamour ;-) nici Bolero, nici Joy, ci Glamour ;-) ai memorie buna, totusi ;-))te pup!

Jamilla spunea...

@Isa, 'ntzeles, sa traiti! ;-)))

Anonim spunea...

dor? dor de mine ca si copil. imi e din ce in ce mai greu sa inteleg " jocurile" celor mari. asa ai zice ca am ramas copil, dar, ce sa ma fac cand mintea devine perversa...incepe sa gandeasca alambicat? Si nu vreau!
Nu vreau sa ma aliniez celor mari! Dar nici nu mai pot fi copil! :(

Jamilla spunea...

@manole, draga mea, poti fi copil cu sufletul. Ce zici, zambesti cand vezi marea, cand vezi muntele cu ochi de copil, sau cand esti tu cu tine si te gandesti la situatii la care nu te-ai mai fi gandit? sau situatii haioase, pe care ti-ar placea sa le retraiesti? vezi ca se poate? te pup!!

Anonim spunea...

Din cate stiu , cuvantul dor nu are traducere in nici o limba terestra

Jamilla spunea...

@GigiCapsunaru, nu m-am referit la "dor" mot/a/mot. Saudade vine de la dansurile saudade y fado, dansuri portugheze. Fado este consderat ca un abandon al sufletului in muzica, si este construit ca sis til de muzica in jurul ideeii de saudade, cu sens de zbor frant, iluzie, dor nemarginit de ceva, nostalgie si tristete. Ca sa poti canta genul de muzica fado,trebuie sa stii sau sa poti simti saudade, cu durere sidor, cu multe sentimente transpuse in o mie si una de intelesuri. De aici, am preluat ideea de saudade ca si dor, pentru a scrie postul meu. Pt mai multe, gasesti aici http://rudy.ro/index.php/archive/saudade/ si aici http://www.ccm.ro/2007_toamna/eliade.htm dar si aici http://en.wikipedia.org/wiki/Saudade.

Anonim spunea...

'Saudade' e unul dintre cuvintele mele preferate, mai ales in pronuntia portughezei vorbite in Brazilia. Imi place cum l-ai 'tradus': dor nemarginit. Intr-adevar, e dor si durere, e sfasiere...

De ce mi-e mie dor? De multe locuri, de multi oameni, de multe emotii... Mi-e tot timpul mi-e dor de ceva... :)

innuenda spunea...

Ah, îmi place la nebunie Cesaria Evora. Melodia mea preferată este Mar e morada de sodade.

Jamilla spunea...

@Ammelie, am transcris si dupa starea de suflet pe care o simteam eu in acel moment ;-)

@Innuenda...subscriu!