duminică, 11 mai 2008

POFTA DE VIATA


Cand esti bolnav, ai o gramada de timp sa te gandesti. Vezi altfel totul, gasesti raspunsuri nebanuite pana atunci. O vezi pe mama ca pe un inger, te vezi pe tine ca pe un corp cal;cat de masina. (la starea aia de rau...).

Te gandesti mult mai mult decat de obicei (si apare regretul!) la ceea ce inseamna dragostea nelimitata, de viata si de cei dragi, de lucruri pe care iti place sa le faci (si nu poti in acel, moment), de timp in sine. Stiu ca maine cand o sa ma simt si mai bine, am sa uit ce imi promit astazi dar uite, tot incerc.

Am avut un fel de calatorie inlauntrul meu, in ultimele 3-4 zile. M-am regasit in o mie si una de intamplari trecute si de trairi, pe care acum le vad altfel. Vreau de acum, sa-mi negociez puterea dependentei de ceilalti.

Nu mai caut raspunsul la intrebarea "de ce?" ci am deja rapsunsul: "eu" si ceea ce aleg sau cum actionez. Indiferent ca in alegere ma ajuta constiinta, ratiunea sau nivelul la care ma accept eu pe mine si pe ceilalti din jurul meu. Ma accept pe mine ca sa ii pot accepta pe cei din jurul meu. As minti daca as spune ca nu incerc sa fiu deasupra destinului meu dar, cumva, suna a utopie. Dezideratul fortei din mine ma duce si la cautarea unei lumi in doi. Fug de singuratate, nu neaparat cea fizica, ci de cea in doi. Cat am fost bolnava, m-am simtit singura, desi aveam multi oameni in jurul meu. Am simtit ploaia in fiecare cuta a pielii mele. Apoi a venit zambetul si linistea. De ce? Pentru ca m-am lasat in voia momentului. Nu am mai asteptat, ci am fos, pur si simplu.

Mi-am dat seama ca puterea cuvantului rostit dar, mai ales, a faptei traite inseamna pt mine viata. Si asumarea de alegeri care implica schimbare, uneori boala si oboseala, alteori inconstienta sau curaj.

Pofta mea de viata este acum, pofta de a merge si a ma plimba (la cat am zacut!!), de a simti verdele pe sub talpi (da, stiu, suna a cliseu, si e totusi, atat de simplu si real!), de a nu-mi raporta bucuria si, implicit, pofta de viata la alte tipare emotionale. Pentru ca am realizat ca nu sunt nefericita pentru ceea ce sunt (si credeam altceva!) si ca imi pot iubi realitatea mea. Stima mea de sine stie acum ca ce era important ieri, este si mai important azi si incearca sa nu mai piarda asa de usor din vedere, in tumultul cotidian. Cred in speranta dar, mai ales, in soarta interioara.

Pofta mea de viata inseamna ca acus o sa-mi sun pe cei dragi, sau le dau mesaj, am ceva de recuperat! Inseamna ca incerc sa-mi reinventez ziua, zilele, saptamana, luna in asa fel incat sa fac aceleasi lucruri, dar cu alt unghi de vedere si cu alte priviri.

Nu am stiut si inca nu stiu cu adevarat sa-mi intalnesc trairea, durerea, bucuria si tot ce isneamna viata mea, la usile altora, si nici nu vreau sa stiu. Vreau sa stiu la propria mea usa, prin asta inteleg ca de acum (nu promit, doar incerc!) vreau sa traiesc si cu mine, propriul meu ego, de mana. Sa nu ma mai neglijez facandu-mi griji ca altora nu le place ce fac eu. Vad cu ochi noi ceea ce insemn eu si imi dau seama ca sunt mai puternica. Mai si gresesc, dar repet, ma asum!

Pofta mea de viata inseamna acum, si respectul meu mai atent fata de sine. Dorinta de mi asculta mult mai bine propriile mesaje interioare. De a avea curaj (mama, cat e de greu!)

Vreau sa stau, cum spunea Jacques Salome, fata in fata cu mine si cu cei dragi, fara masti, fara ochelari de cal, fara timp exultat in viitor. Acum si aici.

Si da, stiu ca sunt simple cuvinte ce am scris anterior, dar exact asta simt acum. Si stiu ca, macar, am sa incerc. Nu ma mai contrez cu timpul.
Am o pofta nebuna de mine si de cei dragi!!!!!

Va doresc o duminica linistita alaturi de cei dragi sufletului vostru si ne revedem maine cu forte noi! Va multumesc pentru rabdare si voi recupera interactivitatea ;-)


Jamilla!


ps: preluarea fotografiei cu mine din acest articol nu este permisa fara acordul meu.
ps2: IsabelleLorelai, uite : http://octavianpaler.ro/anunturi/castigatorii-saptamanii-viata-cu-octavian-paler/ (sunt asa de bucuroasa!!!!!)

25 de comentarii:

Anonim spunea...

Bravo, JAM!
Am văzut, am marcat momentul.
Dacă vei câştiga şi concursul nr.2, putem spune cu tărie că: O femeie poate fi şi frumoasă şi deşteaptă, în acelaşi timp.
Hai că am mână bună.
ORDIN: Să te faci bine mai repede!
Sănătate multă, Jam.
.
(PS Scoate literele astea de la "Verificarea Cuvintelor" că mă enervează rău :lol: )

Jamilla spunea...

@Isa, sarutmana!! o sa le scot, lua-le-ar naiba ;-)))
Acuma chitzaie sufletu in mine, ascultai o melodie a lui Barry White ;-)
'Ntzeles, sa traiti! lool!

Elisa spunea...

Ce frumos ai scris! Mi-ai inseninat ziua de astazi....
Felicitari pentru articol,adica pentru premiu,caci abia astept sa-l citesc.Il ai tu pe undeva sa nu astept pana il publica ei? Multumesc.Te pup si sa-ti fie bine!

:) :)

Jamilla spunea...

@Elisa, il am si as vrea sa ti-l trimit, trebuie intai sa vb cu organizatorul concursului, a zis ceva de exclusivitate si de anulare in caz de nerespectare... stai sa ma lamursc si te anunta Jammie negresit ;-) te pup si eu cu drag!

Anonim spunea...

Cum zice si elisa, ai scris foarte frumos, ca de altfel toate mesajele tale.

Mult noroc la concurs !

Anonim spunea...

In primul rand ai grija de tine si fa-te bine. Apoi, felicitari! Bravo!

Jamilla spunea...

@Crazy man, nu scriu numai de dragul de a scrie, mai si simt :d iar cu concursul., ce o fi o fi, repet, imi ramane placerea competitiei ;-)

@Oana, ce ma fac eu fara tine ;-) ma bag inapoi in pat, ne revedem maine pe blog. Pup!

Anonim spunea...

Daga Jamilla,ma bucur ca te simti bine acum si ca...ai devenit mai inteleapta,o tanara inteleapta.
nu e minunat sa te exprimi asa cum simti?Chiar daca mai gresim ,ca doar greseala este omeneasca,nu-i asa? atat timp cat ne asumama greselile,meritam iertare.
Multa sanatate si iubire iti doresc sisa castigi concursul de la Tiberiu.
P.S.ce bine ca am reusit sa trimit comentariul fara probleme.

Jamilla spunea...

@Gabita, si mai vorbeam eu de ingeri...;-))) de acu nu mai ai pb la comentarii, am scos cuvintele alea afurisite ;-) ne revedem maine :D ps: ai niste foto in articolele tale, mama, mama!

Anonim spunea...

Felicitari, Jamilla, pentru concurs! Frumoasa veste!:)
Mi-am amintit, citind ce-ai scris despre boala, de cuvintele lui Cioran, pe care le-am cautat pe net pentru o transcriere exacta:
"Lirismul suferinţei este un cîntec al sîngelui, al cărnii şi al nervilor. Suferinţa adevărată izvorăşte din boală. Din acest motiv, aproape toate bolile au virtuţi lirice. Numai aceia care vegetează într-o insensibilitate scandaloasă rămîn impersonali în cazul bolii, care întotdeauna realizează o adîncire personală".

Jamilla spunea...

@Horia, eu simt asta cam de multi anisori...;-))) si nu neaparat din cauza faptului ca am fost bolnava ;-) am sa lamuresc odata pe blog ;-) multumesc de felicitari si de trecere, te mai astept aici ;-).. la o mica sueta!

Elisa spunea...

O...nu,daca e asa si nu-l stie nimeni ,inca,scuza-ma.Eu credeam ca-i pe undeva la vedere.Lasa ca-l citesc cand va fi publicat.
In alta ordine de idei(iti place sloganul??) despre ce concurs al doilea vorbesti cu Isabelle,ca vreau sa votez si eu.Multumesc. :)

Anonim spunea...

Cu poza asta trebuia sa te inscrii la concursul de cea mai sexy bloggeritza

Anonim spunea...

Jamilla, Felicitari si o Mie de pupuci! :)

Jamilla spunea...

@Elisa draga mea, vad eu cum fac, ti-l trimit pe mail sa il citesti pana la afisare pe site (ca pana vineri mai e!), mai lasa0ma putin sa ma lamuresc cu organizatorii si cu regulamentul. Nu poate fi undeva la vedere pe blogu'meu pt ca regulamentul prevede exckusivitate la organizatori, abia dupa ce publica ei primii, pot si eu. Cu Isabella vorbeam de concursul "cea mai sexi bloggeritza", asta e concursul nr 2 pt mine de care vorbeam noi doua ;-))) lool ;-)

@Mazga;lici, dar am vrut sa mi se vada fata, ochii, privirea, zambetul, intelegi tu... ;-) lool!

@Manole, draga mea, o mie si una de "pupuci" si tie!!! Stai ca maine mai primesti o galeata de "pupuci" ;-))))Ce ziceai, cum stai cu carapacea? chiar vreau sa vb cu tine... da-mi add in mess, ai mailul la profilul meu. Acum nu staui mult, dar maine cu siguranta voi intra pe mess.

Elisa spunea...

Jamilla,acolo am votat si eu,ca am stiut si erai pe I.Acum,important este sa fii sanatoasa,iar in privinta examenelor medicale,eu nu mi-as face griji dinainte.Stai linistita,doar nu neglija,daca sunt probleme.Pa!
Ma intrebai ce mancam noi seara...?nimic special,bufet rece cu ridichi,rosii si ceapa.La noi masa de pranz este masa principala.Hai ca te las,ca-i Duminica seara...ne uitam la Divertis,mai trec necazurili :lol:

Anonim spunea...

Jamilla, sa nu mai faci din astea, da? tema pentru acasa: sa ramai sanatoasa si voioasa. o fi bun si ganditu' pe timp de boala, o fi adanc si intelept. dar noi te preferam sanatoasa. :D

Anonim spunea...

Jam, când suntem bolnavi ne apucă dorul de zbor. Atunci nu mai vrem nimic. Nu vrem mâncare, nu vrem tv, nu vrem blog, nu vrem flori, nu vrem decât să ne facem bine. Ca să zburăm.
Somn uşor, Jam
.
(mulţumesc - au dispărut literele :D )

Anonim spunea...

sante, sanatate, numai bine iti dorim.

Anonim spunea...

Jam, o săptămână bună îţi doresc.

Elisa spunea...

Ce-ai patit draga mea???Azi nu ai postat nicaieri?Te simti rau?As vrea sa te pot ajuta...
Sper din toata inima,ca ai inceput o saptamana mai buna.Te pupa mama :)

Dee@ spunea...

Am fost plecata patru zile, fara acces la net nicicum. Si vin si ce citesc? Ca nu ai fost bine... :((( Tare rau imi pare...Sper ca esti ok acum si toate merg spre bine. Te pupa Deea!!!

Jamilla spunea...

@Isabelle, asa e... iar dorul meu de zbor uneori ma frange, devine durere fizica. Mai ales daca cei din jur nu ma inteleg intotdeauna. Acum sunt mult mai bine, Ieri o facusem lata (tensiunea de data asta, am avut si teren si multi nervi pe teren la un caz)

@Elisa, sarutmana si tie, maica. Acum mi-s mult mai bine. Tre' sa invat sa nu mai pun la suflet toate cacatzisurile. Citesti sus la Isa si intelegi tu ;-) Hai ca deja trebuie sa revin la viata,.... azi am de gand sa zbarnai ca albina!!! Am un chef nebun de viata. Te pup!!!

@Bagamare: uite ce bine imi prind urarile voastre, acum sunt mai zambitoare ca niciodata! ;-)

@Mazgalici: poza e poza... voiam sa mi se vada chipul bine, ochii, privirea, intelegi tu ;-) cea de care spui tu e mai artistica,"gandita", cealalta postata la concurs e facuta spontan ;-)

@D33: fetita mea draga, las'ca nu ai pierdut mare lucru in astea 4 zile. Da, am fost "dusa" printre stari de rau si doctori, acum e totul ok (o vreme). Te pupic siu eu cu drag, ne auzim poate la amiaza :D sa fii zambitoare!

Anonim spunea...

auzi bre
ia sa fii sanatoasa si cu "pofta de viata" tot timpil
Da?

Jamilla spunea...

@Micu'tzu: 'ntzeles, sa traiti! pregatiti arm'! ;-)))