marți, 23 septembrie 2008

DREPTUL COPIILOR LA EDUCAŢIE

UPDATE: Pentru MAGDA, care m-a întrebat de Laura Damian, ţi-am răspuns aici, dacă vorbim de aceeaşi persoană, scrie-mi urgent, te rog!!!


Lucrând ca şi asistent social specialist, nu e nevoie să vă reamintesc faptul că am întâlnit "n" cazuri de minori maltrataţi şi exploataţi, dar şi cărora li se refuza dreptul la educaţie. Ok, e vorba şi de sărăcie şi, totuşi....

Un lucru atât de urât era, mai ales, faptul că erau încuiaţi în casă după ce veneau de la cerşit. Am avut cazuri în care copiii erau bătuţi pentru că nu au venit cu bani acasă de la cerşit, în schimb şi-au luat un creion sau un caiet pentru şcoală. Este absolut revoltător.

Legea 272 / 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului specifică în art. 28 şi art. 29 că „orice copil are dreptul la educaţie. Educaţia trebuie să pregătească copilul pentru viaţă, să-i dezvolte respectul pentru drepturile omului şi să-l formeze în spiritul înţelegerii, păcii şi toleranţei”. De asemenea, Convenţia drepturilor copilului specifică „copilul are dreptul la educaţie care să-i permită dezvoltarea, în condiţii nediscriminatorii, a aptitudinilor şi personalităţii sale” (www.copilul.ro)

O cercetare realizată în perioada mai-iunie 2005 de către firma de cercetare ISRA Centre Market Research, pe un eşantion reprezentativ de părinţi cu vârste între 25 şi 35 de ani şi elevi cu vârste între 9 şi 12 ani din mediul urban şi rural, în cadrul campaniei "Drepturile copiilor sunt lege!", desfăşurată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) în cadrul Programului Phare 2002, a urmărit sondarea nivelului de cunoaştere a drepturilor copilului, reglementate prin Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi a scos în evidenţă faptul că minorii cunosc mai multe lucruri despre drepturile lor decât adulţii.

Una dintre principalele concluzii ale cercetării a fost şi că, în timp ce copiii consideră că părinţii sunt primii responsabili de creşterea şi dezvoltarea lor, adulţii sunt de părere că principalii responsabili sunt instituţiile statului.
Părinţii şi copiii au declarat că au ca surse principale de cunoaştere a drepturilor copilului emisiunile de ştiri şi reclamele TV. Pentru copii, o altă sursă importantă a fost reprezentată de informaţiile primite la orele de Educaţie Civică de la şcoală.

Părinţii au menţionat ca programe sau reclame TV în care au fost prezentate situaţii de încălcare a Drepturilor Copilului:
- reportaje despre lupte între copii (planificate şi arbitrate de către adulţi)
- reportaje despre abuzuri asupra copiilor din grădiniţe
- reclama TV cu un covor bătut (metaforă pentru un copil bătut)
- reclama TV pentru dreptul la educaţie al copiilor rromi
- reclama TV pentru dreptul copiilor orfani de a avea o familie/ de a fi protejaţi "Casa de copii nu e acasă!" şi altele.
(
www.atentie.info/meniu/articol)

Nu e destul că sunt copii fără copilărie? Nu e destul că, ulterior, societatea îşi pune amprenta asupra dezvoltării lor ca şi viitori adulţi?

Repet, nu mai etichetaţi, stigmatizaţi, judecaţi.

Suntem oameni. Sau, tocmai pentru că suntem oameni, greşim atât de mult!

JAMILLA!!!
ps: fotografia e de aici

9 comentarii:

starsgates spunea...

Se pare că înţelepciunea copilăriei este cea care ne conduce la adevăruri fundamentale.
Cei care sunt sigur răspunzători de educaţia copiilor sun părinţii.
O zi bună.

Anonim spunea...

Desi sint de acord ca un copil are nevoie de educatie, nu vad cine ii acorda Dreptul?? Natiunile Unite?? Educatia e datoria parintilor, nu a statului sau a Uniunii Europene. Legile pe care le face ONU sint de asa natura sa submineze importanta parintilor. Nu dau 2 bani daca copilul e educat sau nu.

Anonim spunea...

Toate sunt date peste cap. Parintii nu au nicio scuza. Din punctul meu de vedere ca parinte consider ca noi suntem singurii responsabili pentru evolutia copilului nostru. O statistica care ma ingrijoreaza, dat fiind si faptul ca sunt tata de fata este urmatoarea: in Romania 40% dintre fetele cu varste intre 11 si 13 ani sunt active sexual.
Pentru mine e socant.
o zi minunata iti doresc

Anonim spunea...

chiar din articolul de lege pe care l-ai expus reies 2 aspecte destul de clare ; sa ma explic:
in primul rand e evident "dreptul" la educatie!!!
in al doilea rand nu se face referire la "obligatii" ,mai precis au dreptul dar nu sunt obligati.
aici fie voit fie nu,statul se debaraseaza de obligatii, care le arunca in bratele parintilor,s-au le prevede expres in legi organice "improvizate" unde la fel se exonereaza de orice fel de obligatii.

Anonim spunea...

DA, PARINTII AU OBLIGATIA SA ISI CREASCA COPIII ASTFEL INCAT EI SA DEVINA OAMENI. COPIII AU DREPTUL LA EDUCATIE, LA COPILARIE, SI PARINTII, OBLIGATIA DE A LE-O OFERI.
ps: multumesc ca mi-ai folosit poza pentru ilustrarea acestui articol:)

Elisa spunea...

Ce mai faci tu, fetico?Ai uitat-o pe maica?Vezi daca nu mai treci....Rex o facut prapad cu lamaiul.Ca a rupt lantul... :D

Anonim spunea...

ai perfecta dreptate. am postat si eu aici: http://www.mcgogoo.ro/?p=1197 ceva in legatura cu emsiunile tv. CNA este atent la tot felul de rahaturi numai la ce trebuie nu...
am sa pun si eu un link la postul tau...

pescarusul argintiu spunea...

Draga mea draga,
Voi anticipa putin un important eveniment si-ti voi ura de pe acum "LA MULTI ANI !", caci numai astazi nu e maine :)
Iti doresc sa navighezi corabia vietii cu incredere, entuziasm si pasiune, fara teama de furtuni si naufragii, alaturi de dragostea impartasita a alesului tau si umar langa umar, impletind nestemate de suflet impreuna cu prietenii adevarati !
Sa fii sanatoasa, voioasa si mai ales iubita !!!
Un dar de poezie descoperita undeva pe net, cu toata pretuirea mea:

"In urechea mea dreapta existi
si in stanga deopotriva
iar in inima, nu ma e loc de
altceva
daca te-as avea, te-as pierde
nu pot sa te pierd, te-as uri
te am, atat de mult te am
in fiecare arbore, in fiecare pasare,
in fiecare nor
iar daca uneori ninge, cum spui tu
sterg inima cu maneca gandului
si se face din nou fericire
traim in acest spatiu imperfect
dar niciodata singuri, sa nu mai spui asta
aici, printre toate visele de fiecare clipa
esti tu, cu framantarile tale de poet
si cu toate primaverile
acesta e motivul zbuciumului inimii
de azi inainte, imi culc sufletul
intr-o floare de nufar."

Cu mult drag,
Cora

Anonim spunea...

LA MULŢI ANI!
LA MULŢI ANI!
LA MULŢI ANI!
:D