sâmbătă, 26 iulie 2008

Ce am avut chef să gătesc..!

... ceva simplu, uşor, de vară şi fără mult efort.
Ceva care să meargă la un Martini cu măsline sau la un vin bun, preferabil Cabernet Sauvignon, cum am avut eu chef aseară.
Deşi o fac rar în ultima vreme, ador să gătesc şi să inventez reţete.
Aseară am gătit spaghete după reţetă proprie şi le-am mâncat împreună cu stăpânul inimii mele. Demult nu mai avusem ocazia să fac asta pentru mine şi el, pentru noi doi şi pentru o seară de vineri în care eu am fost cam bolnavă. Dar zâmbeam, trăiam clipa şi ascultam însuşi sunetul tacâmurilor în aer, pe lângă ritmul respirărilor noastre... (deh, am aparat acum ... e ceva nou să simt altfel!)
Au fost clipe plăcute, cu noi doi de mână şi cu nişte prieteni, clipe pe care să ţi le aminteşti zâmbind, cu gândul că, deşi totul este efemer, prezentul este ACUM şi AICI.
Nu vă lăsaţi niciodată pe mâna trecutului, priviţi prezentul ca pe un profesor şi acceptaţi-vă aşa cum sunteţi, dar şi cu gândul că SUNTEŢI.
Viaţa e cum e, o ştim cu toţii.
Timpul e cum e, aşa că ne rămâne propria noastră lume, printre telefoane şi neînţelegeri, printre zâmbete şi prea multă treabă şi da, printre cărţi şi feluri de mâncare...!
Deci, vă invit la ... poftă bună !

Spaghete a la Jamilla:

- un pachet spaghete
- roşii
- sos tomate
- ceapă verde şi ceapă roşie
- ardei gras roşu
- ardei gras glben
- câteva ciuperci (puteţi folosi Champignon, eu am folosit de la conservă o lingură de ciuperci tocate mărunt, că nu aveam din celelalte)
- muşchi file afumat
- şuncă piept de pui
- ulei
- cimbru
- busuioc
- sare
- piper
- boia de ardei dulce şi boia de ardei picant
- 5 linguri vin roşu (neapărat!)
- delikat

Se pun la fiert spaghetele într-o oală mare cu apă în care se pune şi puţin ulei, o lingură de sos tomat şi un pic delikat. Neapărat capac deasupra, pentru înnăbuşit!
În altă oală, mai mică, puneţi la călit/prăjit (puneţi ceva mai mult ulei, va fi necesar ulterior pt sos) ceapa, ardeii, pieptul de pui şi muşchiul file (legumele tocate mărunt sau mai mari, cum preferaţi, iar carnea tocată feliuţe subţiri şi lungi), se călesc bine-bine la foc mic (atenţie să nu se ardă, da?).
Apoi se adaugă roşiile tăiate cubuleţe şi câteva linguri de sos de tomate, împreună cu o cană de apă, se lasă să fiarbă la foc mic (preferabil cu capac deasupra). Apoi se adaugă ciupercile, condimentele şi se lasă iarăşi la foc mic. Se amestecă din când în când pt omogenizare, neapărat cu o lingură de lemn. Mai gustaţi din când în când. Începeţi să mai adăugaţi, dacă mai este nevoie, condimente.
Puneţi acum busuiocul şi cimbrul, mai lăsaţi 5 min să fiarbă la foc mai mare, apoi adăgaţi cele 5 linguri de vin roşu. Apoi iar daţi focul la mic şi mai lăsaţi puţin să fiarbă, cu capac.
POFTĂ MARE !!!

JAMILLA vă doreşte weekend plăcut...! (mâine merg la o nuntă şi nu apar pe aici)







8 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Draga Jam, placuta supriza gastronomica ne-ai pregatit si interesanta reteta, marca "Jamilla" ! :)
Gustoasa, consistenta, savuroasa, usor picanta, patrunzatoare pentru simturi, iata doar cateva din calitatile pe care le intuiesc, de cand am parcurs descrierea ta generoasa si detaliata a ingredientelor, ametita fiind deja de pofta ;)
O voi retine si o voi incerca, alaturi de echipajul familie mele :)
Desi nu ai facut referire la cantitati, voi incerca sa le pun "din ochi" si dupa gust sau dupa pofta inimii.
Ma bucur mult sa vad, draga mea, ca ai ales sa continui aventura blogului si sa-i dai viata in continuare :)
Cu mult drag si petrecere frumoasa la nunta !

Jamilla spunea...

@Cora, pescarusule, nu am facut referire la cantitati, pt ca eu fac totul din ochi, ori pt 2 persoane, ori pt 4! Oricum, la partea cu rosiile, am pus 4 rosii daca is 4 persoane (rosii mai mari), pt ca nu trebuie sa iasa sosul ca o tocanita groasa, trebuie ca un sos si cu garnitura...in el ;-))) altii pun faina la sosurile de spaghete, eu nu ;-) curand, va dau reteta de ciuperci la cuptor, cu branza feta ;-)))haida, pofta mare!! dureaza doar o ora si un pic sa faci sosul, cu tot cu tocatul legumelor ;-)))

Anonim spunea...

Mi-ai făcut o poftăăă... Mai mult, mi-ai adus aminte că nici eu n-am mai prestat demult această activitate a gătitului deşi îmi place. Prin urmare, voi pune în practică cît de curînd reţeta ta.

O să te anunţ cum mi-a ieşit şi cît de... mult mi-a plăcut combinaţia ta. Să ai zile minunate precum cea de azi ori poate şi mai şi :)

Elisa spunea...

Mai,mai,ce interesant!!Mie nu-mi place sa gatesc dar o fac tot timpul de 36 de ani incoace,poate si mai mult ca si la mama gateam in vacantele de vara.Cum vine asta???Deci asta-i secretul...,sa-ti placa sa gatesti,ca atunci nu o sa gatesc?!!?? ;) ;)
Faina mancare,o s-o prestez si eu.Am facut si eu la tigaie una asemanatoare,doar ca in loc de carnurile tale am pus carne tocata..,asa am vazut la niste iranieni cu care m-am cunoscut in America si in loc de vin,sos de soia.O s-o pun si eu pe blog cand oi face-o.Te pup fata draga si distractie maxima la nunta!! Noapte linistita!

Anonim spunea...

Eu am gatit spaghete la o cutie de Tuborg :lol:

Claudiu M.B. spunea...

Super faina reteta.....dar mai ales parte cu "...stapanul inimii mele..."....;)

Anonim spunea...

@Saturnianul, astept vesti noi! Ti-a iesit reteta? Lol

@Elisa, peste cativa ani, probabil o sa ma satur si eu...acum insa, ma mananca degetele si ma apuc de gatit pana noaptea ;-)

@Blognews petrisor Socol...apoi sa-mi spui si mie ce si cum :D

@Claudiu, asta e realitatea... asta simt din toata fiinta.

Edith spunea...

Tre' sa iasa o nebunie cu atatea ingrediente amestecate. Mmm trebuie incercata...